Βασιλόπιτα κέικ
Η βασιλόπιτα αποτελεί μια γλυκιά και παραδοσιακή λιχουδιά που συνδέεται με την εορταστική περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Πέρα από την εξαιρετική της γεύση, αυτό που καθιστά τη βασιλόπιτα ξεχωριστή είναι η παράδοση του τυχερού φλουριού. Οι στιγμές της κοπής, όταν κάποιος ευτυχισμένος ανακαλύπτει το φλουρί μέσα στη γλυκιά γεύση της πίτας, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα γεμάτη γέλια και αισιοδοξία.
Συνταγή για Βασιλόπιτα:
300 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
7 γρ. μαχλέπι
2 γρ. μαστίχα
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια
1 βανιλίνη
4 αυγά, θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. γάλα πλήρες
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
αλάτι
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. (Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι)
Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο.
Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ.
Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ.
Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.
Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί!
Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!
Δείτε τη συνταγή αναλυτικά εδώ Βασιλόπιτα κέικ | Άκης Πετρετζίκης (akispetretzikis.com)